Składniki:

  • łosoś wędzony (400 gramów)
  • groszek zielony mrożony (100 gramów)
  • ciasto francuskie (1 sztuk)
  • jajka (9 sztuk)
  • śmietana (100 mililitrów)
  • masło (100 gramów)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • dymka (4 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Roztrzepanych ze śmietaną i masłem 8 jajek wlać na patelnię. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż zrobi się gęsty omlet. Dodać groszek, oprószyć solą oraz pieprzem. Uformować omlet w kształcie trójkąta, na wierzchu ułożyć wędzonego łososia i posypać posiekana dymka.
Farsz zawinąć w płat rozmrożonego ciasta francuskiego, składając je w kształt dużego trójkąta.
Rozmąconym jajkiem posmarować brzegi ciasta i dobrze zlepić. Wierzch ciasta również posmarować resztą jajka. Piec ok. 13 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać gorący.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

7 osób

Lasagne z nadzieniem grzybowym

Suflet czekoladowy