w , ,

Lasagne z nadzieniem grzybowym

Składniki:

  • makaron lasagna (250 gramów)
  • podgrzybek (400 gramów)
  • pieczarki (400 gramów)
  • marchewka (100 gramów)
  • olej z zarodków (3 łyżek stołowych)
  • sos pomidorowy (1 sztuk)
  • bazylia (1 sztuk)
  • sól (1 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • narka pietruszki (według uznania)
  • mleko (0.5 litrów)
  • zagęszczacz do sosu (5 łyżek stołowych)
  • parmezan starty (50 gramów)
  • gałka muszkatołowa (według uznania)

Przygotowanie:

Ugotować płaty lazanii w dużej ilości osolonej wody. Oczyścić grzyby i marchew, pokroić w plasterki i razem przesmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać sos pomidorowy i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i posypać zieloną pietruszką. Sporządzić sos: zagotować mleko, trzepaczką domieszać zagęszczacz i mieszając gotować jedną minutę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu układać na przemian warstwy sosu, płatów lazanii i nadzienia. Zakończyć warstwą sosu posypaną parmezanem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

4 osób

Dip miodowy

Przekładaniec z łososiem wędzonym