Składniki:
- makaron lasagna (250 gramów)
- podgrzybek (400 gramów)
- pieczarki (400 gramów)
- marchewka (100 gramów)
- olej z zarodków (3 łyżek stołowych)
- sos pomidorowy (1 sztuk)
- bazylia (1 sztuk)
- sól (1 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- narka pietruszki (według uznania)
- mleko (0.5 litrów)
- zagęszczacz do sosu (5 łyżek stołowych)
- parmezan starty (50 gramów)
- gałka muszkatołowa (według uznania)
Przygotowanie:
Ugotować płaty lazanii w dużej ilości osolonej wody. Oczyścić grzyby i marchew, pokroić w plasterki i razem przesmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać sos pomidorowy i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i posypać zieloną pietruszką. Sporządzić sos: zagotować mleko, trzepaczką domieszać zagęszczacz i mieszając gotować jedną minutę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu układać na przemian warstwy sosu, płatów lazanii i nadzienia. Zakończyć warstwą sosu posypaną parmezanem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
4 osób