w

Suflet czekoladowy

Składniki:

  • jajko (4 sztuk)
  • cukier (10 dekagramów)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżek stołowych)
  • czekolada (0.75 sztuk)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • bułka tarta (3 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem do białości lub całe jaja ubić z cukrem w naczyniu z gorącą wodą, dodać mąkę ziemniaczaną utartą czekoladę lub kakao oraz trochę rozpuszczonego masła. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do utartej masy, lekko wymieszać sypiąc trochę tartej bułki. Następnie włożyć masę do prodiża wysmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką; zapiec. Podawać natychmiast po upieczeniu.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

3 osób

Przekładaniec z łososiem wędzonym

Marynowana dynia z kukurydzą i jajkami