Składniki:

  • ziemniaki (2 kilogramów)
  • boczek wędzony (500 gramów)
  • kiełbasa wiejska (500 gramów)
  • cebula (4 sztuk)
  • czosnek (4 ząbki)
  • smalec (1 łyżek stołowych)
  • liść laurowy (5 sztuk)
  • ziele angielskie (10 ziarna)
  • majeranek (1 łyżek stołowych)
  • tymianek (1 łyżek stołowych)
  • kminek (1 łyżek stołowych)
  • liście kapusty (według uznania)
  • przyprawa do zup (1 łyżek stołowych)
  • natka pietruszki (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone ziemniaki pokroić w plasterki. Oczyszczona cebule oraz kiełbasę pokroić w plasterki, a czosnek drobno posiekać. Boczek pokroić w cienkie plastry. Utrzeć na proszek liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe zioła. Do natłuszczonego smalcem naczynia do zapiekania wyłożyć połowę opłukanych liści kapusty. Ułożyć na nich warstwami ziemniaki, boczek, cebulę i kiełbasę. Warstwy posypać przyprawa do zup, solą, pieprzem, utartymi przyprawami i posiekanym czosnek. Powtarzać tak do wyczerpania składników. ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Zapiekankę przykryć pozostałymi liśćmi kapusty. Naczynie przykryć pokrywką i piec ok. 90 minut w 180 stopniach. Gotowe danie podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

8 osób

Kanapeczki na jeden kęs

Pączki waniliowe