Składniki:
- ziemniaki (2 kilogramów)
- boczek wędzony (500 gramów)
- kiełbasa wiejska (500 gramów)
- cebula (4 sztuk)
- czosnek (4 ząbki)
- smalec (1 łyżek stołowych)
- liść laurowy (5 sztuk)
- ziele angielskie (10 ziarna)
- majeranek (1 łyżek stołowych)
- tymianek (1 łyżek stołowych)
- kminek (1 łyżek stołowych)
- liście kapusty (według uznania)
- przyprawa do zup (1 łyżek stołowych)
- natka pietruszki (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczone ziemniaki pokroić w plasterki. Oczyszczona cebule oraz kiełbasę pokroić w plasterki, a czosnek drobno posiekać. Boczek pokroić w cienkie plastry. Utrzeć na proszek liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe zioła. Do natłuszczonego smalcem naczynia do zapiekania wyłożyć połowę opłukanych liści kapusty. Ułożyć na nich warstwami ziemniaki, boczek, cebulę i kiełbasę. Warstwy posypać przyprawa do zup, solą, pieprzem, utartymi przyprawami i posiekanym czosnek. Powtarzać tak do wyczerpania składników. ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Zapiekankę przykryć pozostałymi liśćmi kapusty. Naczynie przykryć pokrywką i piec ok. 90 minut w 180 stopniach. Gotowe danie podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
8 osób