Składniki:

  • grzanka (według uznania)
  • żółtko (2 sztuk)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżek stołowych)
  • śmietana kwaśna (2 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • chrzan starty (2 łyżek stołowych)
  • wołowina (1 kilogramów)
  • włoszczyzna bez kapusty (1 sztuk)

Przygotowanie:

Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Mięso umyć. Z przygotowanych składników ugotować rosół. Wyjąć miękkie mięso, obrać z kości i pokroić w drobną kostkę. Z włoszczyzny można zrobić sałatkę jarzynową.Do wywaru dodać chrzan i wymieszać. Doprawić solą do smaku. Gdy lubisz bardziej pikantne dania, dodaj więcej chrzanu.Roztrzepać żółtka ze śmietaną oraz mąką ziemniaczaną. Wlać kilka łyżek zimnej wody.Podgrzać wywar chrzanowy i zaprawić go żółtkami, śmietaną i mąką ziemniaczaną. Podawać z mięsem, grzankami lub jajkami na twardo

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

3 osób

Koktajl truskawkowo-kefirowy

Wieżyczki z rabarbarem i truskawkami