Składniki:
- grzanka (według uznania)
- żółtko (2 sztuk)
- mąka ziemniaczana (1 łyżek stołowych)
- śmietana kwaśna (2 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- chrzan starty (2 łyżek stołowych)
- wołowina (1 kilogramów)
- włoszczyzna bez kapusty (1 sztuk)
Przygotowanie:
Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Mięso umyć. Z przygotowanych składników ugotować rosół. Wyjąć miękkie mięso, obrać z kości i pokroić w drobną kostkę. Z włoszczyzny można zrobić sałatkę jarzynową.Do wywaru dodać chrzan i wymieszać. Doprawić solą do smaku. Gdy lubisz bardziej pikantne dania, dodaj więcej chrzanu.Roztrzepać żółtka ze śmietaną oraz mąką ziemniaczaną. Wlać kilka łyżek zimnej wody.Podgrzać wywar chrzanowy i zaprawić go żółtkami, śmietaną i mąką ziemniaczaną. Podawać z mięsem, grzankami lub jajkami na twardo
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
3 osób