w , ,

Placuszki ziemniaczane z parmezanem

Składniki:

  • ziemniaki (1 kilogramów)
  • jajka (2 sztuk)
  • parmezan (50 gramów)
  • bułka tarta (według uznania)
  • gałka muszkatołowa (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • oliwa (według uznania)
  • masło (według uznania)

Przygotowanie:

Ugotowane w mundurkach ziemniaki, obrać i zmielić. Dodać jajka i wyrabiając, doprawić do smaku solą oraz gałką. Z masy uformować placuszki, obtaczać w bułce wymieszanej z startym parmezanem. Smażyć w oliwie z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor. Podawać jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie z sosem.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Pieczeń cielęca z szynką pod beszamelem

Pierś kaczki w warzywnym ratatuj