w ,

Pieczeń cielęca z szynką pod beszamelem

Składniki:

  • cielęcina (500 gramów)
  • szynka, plastry (200 gramów)
  • ziemniaki (3 sztuk)
  • masło (30 gramów)
  • mąka (30 gramów)
  • żółtka (2 sztuk)
  • śmietana (0,5 szklanek)
  • sok z cytryny (2 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone mięso oprószyć solą oraz pieprzem i upiec do miękkości. Ostudzone mięso pokroić w plastry. Układać w żaroodpornym naczyniu, przekładając plastrami szynki.
Sos: wymieszać śmietanę, żółtka, mąkę, masło i sok z cytryny, posolić.
Z obu stron mięsa ułożyć wydrążone ziemniaki, zalać sosem i upiec w bardzo gorącym piekarniku.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

4 osób

Grzyby z marchewką

Placuszki ziemniaczane z parmezanem