Składniki:
- cielęcina (500 gramów)
- szynka, plastry (200 gramów)
- ziemniaki (3 sztuk)
- masło (30 gramów)
- mąka (30 gramów)
- żółtka (2 sztuk)
- śmietana (0,5 szklanek)
- sok z cytryny (2 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone mięso oprószyć solą oraz pieprzem i upiec do miękkości. Ostudzone mięso pokroić w plastry. Układać w żaroodpornym naczyniu, przekładając plastrami szynki.
Sos: wymieszać śmietanę, żółtka, mąkę, masło i sok z cytryny, posolić.
Z obu stron mięsa ułożyć wydrążone ziemniaki, zalać sosem i upiec w bardzo gorącym piekarniku.
Sos: wymieszać śmietanę, żółtka, mąkę, masło i sok z cytryny, posolić.
Z obu stron mięsa ułożyć wydrążone ziemniaki, zalać sosem i upiec w bardzo gorącym piekarniku.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
4 osób