w

Krokiety jabłkowe

Składniki:

  • ziemniak (5 sztuk)
  • mąka razowa (0.5 szklanek)
  • wanilia (1 sztuk)
  • skórka z cytryny (1 sztuk)
  • jabłko (1 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • olej (według uznania)

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki w osolonym wrzątku w łupinach. Ostudzić, obrać z łupin i przekręcić przez maszynkę. Jabłko zetrzeć na tarce na wiórki, wymieszać z ziemniakami, solą, mąką i przyprawami. Ciasto dokładnie wymieszać. Na stolnicy uformować wałek, podsypać mąką, aby nie przywierał do stolnicy. Pociąć na kawałki. Krokiety wkładać na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyć na złocisty brąz.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

2 osób

Chłodnik piekielna czerwień

Jajka w gniazdkach szpinakowych