w

Racuszki z dyni

Składniki:

  • dynia (800 gramów)
  • masło (2 łyżek stołowych)
  • cukier puder (4 łyżek stołowych)
  • olej (według uznania)
  • mąka (1 szklanek)
  • śmietana (3 łyżek stołowych)
  • jajko (3 sztuk)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Dynię umyć, obrać z twardej skórki, usunąć pestki, miąższ zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć ze śmietaną, dynią i ubitą pianą z białek, przesypując przesianą mąką, posolić. Olej rozgrzać, nakładać łyżką niewielkie racuszki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone racuszki układać na ogrzanych talerzykach. Osobno podać śmietanę i cukier.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

5 osób

Sałatka z sosem śmietanowo-serowym

Babeczki bananowe