Składniki:
- dynia (800 gramów)
- masło (2 łyżek stołowych)
- cukier puder (4 łyżek stołowych)
- olej (według uznania)
- mąka (1 szklanek)
- śmietana (3 łyżek stołowych)
- jajko (3 sztuk)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Dynię umyć, obrać z twardej skórki, usunąć pestki, miąższ zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć ze śmietaną, dynią i ubitą pianą z białek, przesypując przesianą mąką, posolić. Olej rozgrzać, nakładać łyżką niewielkie racuszki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone racuszki układać na ogrzanych talerzykach. Osobno podać śmietanę i cukier.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
5 osób