Składniki:
- kasza jaglana (2 szklanek)
- cebula (1 kostek)
- czosnek (3 ząbki)
- płatki owsiane (1 szklanek)
- olej słonecznikowy tłoczony na zimno (według uznania)
- tymianek (według uznania)
- majeranek (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- koperek (1 pęczek)
- cytryna (0.5 sztuk)
- mąka pszenna (3 łyżek stołowych)
- olej słonecznikowy (2 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Przygotować kotleciki: ugotować kaszę jaglaną w podwójnej ilości wody do miękkości, odsączyć z wody. Drobno posiekać cebulę i czosnek i podrumienić na oleju. Zmieszać kaszę z podsmażoną cebulką i płatkami owsianymi. Zmiksować. Formować małe kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Przygotować sos: na rozgrzany na patelni olej wrzucić mąkę i połowę pokrojonego drobno koperku. Mieszać ciągle, aby koperek się nie przypalił. Zalać szklanką wody, dodać sok z cytryny i drugą część pokrojonego drobno koperku. Dokładnie wymieszać. Sosem polewać eskalopki.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
4 osób