w

Eskalopki w sosie koperkowym

Składniki:

  • kasza jaglana (2 szklanek)
  • cebula (1 kostek)
  • czosnek (3 ząbki)
  • płatki owsiane (1 szklanek)
  • olej słonecznikowy tłoczony na zimno (według uznania)
  • tymianek (według uznania)
  • majeranek (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • koperek (1 pęczek)
  • cytryna (0.5 sztuk)
  • mąka pszenna (3 łyżek stołowych)
  • olej słonecznikowy (2 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Przygotować kotleciki: ugotować kaszę jaglaną w podwójnej ilości wody do miękkości, odsączyć z wody. Drobno posiekać cebulę i czosnek i podrumienić na oleju. Zmieszać kaszę z podsmażoną cebulką i płatkami owsianymi. Zmiksować. Formować małe kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Przygotować sos: na rozgrzany na patelni olej wrzucić mąkę i połowę pokrojonego drobno koperku. Mieszać ciągle, aby koperek się nie przypalił. Zalać szklanką wody, dodać sok z cytryny i drugą część pokrojonego drobno koperku. Dokładnie wymieszać. Sosem polewać eskalopki.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

4 osób

Ziemniaczana baba z mięsem

Czekolada po meksykańsku