Składniki:
- kasza gryczana (2 szklanek)
- płatki owsiane (1 szklanek)
- pieczarka (20 dekagramów)
- cebula (2 sztuk)
- czosnek (1 ząbki)
- olej (według uznania)
- sól (według uznania)
- bułka tarta (według uznania)
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut do napęcznienia. Cebulę i pieczarki pokroić i podsmażyć na patelni z olejem, na końcu dodać sól i ewentualnie przyprawy. Czosnek pokroić na małe kawałki. Połączyć składniki: ugotowaną kaszę, napęczniałe płatki, czosnek i podduszoną cebulę z pieczarkami. Zmiksować lub przekręcić przez maszynkę. Brać kawałki masy, formować małe kotleciki, które obtoczone w tartej bułce i smażyć na oleju
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
4 osób