Składniki:
- piersi kurczaka (4 sztuk)
- musztarda z gorczycą (1 łyżek stołowych)
- śmietana bita (3 łyżek stołowych)
- papryka żółta (1 sztuk)
- papryka czerwona (1 sztuk)
- cukinia (1 sztuk)
- wywar z kaczki (200 mililitrów)
- masło (50 gramów)
- tymianek (1 gałązki)
- czosnek (1 ząbki)
- oliwa (według uznania)
- pieprz biały (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte mięso, osuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 6 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Oczyszczone papryki i cukinie pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z plasterkami czosnku i tymiankiem. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Do gotującego się wywaru z kaczki wrzucić kawałki masła oraz musztardę, a gdy masło się rozpuści dodać bitą śmietanę. Paprykę i cukinie przełożyć do miseczki, odwrócić dnem i zrobić z nich babkę na talerzu. obok rozłożyć w wachlarz pokrojone w plasterki piersi kaczki. Całość skropić sosem maślano-musztardowym. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
4 osób