w ,

Pierś kaczki w warzywnym ratatuj

Składniki:

  • piersi kurczaka (4 sztuk)
  • musztarda z gorczycą (1 łyżek stołowych)
  • śmietana bita (3 łyżek stołowych)
  • papryka żółta (1 sztuk)
  • papryka czerwona (1 sztuk)
  • cukinia (1 sztuk)
  • wywar z kaczki (200 mililitrów)
  • masło (50 gramów)
  • tymianek (1 gałązki)
  • czosnek (1 ząbki)
  • oliwa (według uznania)
  • pieprz biały (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte mięso, osuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 6 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Oczyszczone papryki i cukinie pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z plasterkami czosnku i tymiankiem. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Do gotującego się wywaru z kaczki wrzucić kawałki masła oraz musztardę, a gdy masło się rozpuści dodać bitą śmietanę. Paprykę i cukinie przełożyć do miseczki, odwrócić dnem i zrobić z nich babkę na talerzu. obok rozłożyć w wachlarz pokrojone w plasterki piersi kaczki. Całość skropić sosem maślano-musztardowym. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

4 osób

Placuszki ziemniaczane z parmezanem

Ciastka a`la pączki