w ,

Placuszki z kefirem

Składniki:

  • olej (5 łyżek stołowych)
  • sól (1 szczypta)
  • cukier puder (3 łyżek stołowych)
  • ocet (1 łyżek deserowych)
  • cukier waniliowy (0,5 porcja)
  • soda (1 łyżek deserowych)
  • kefir (8 łyżek stołowych)
  • mąka (2 szklanek)
  • śmietana (3 łyżek stołowych)
  • cukier (3 łyżek stołowych)
  • jajka (2 sztuk)

Przygotowanie:

Żółtka, cukier, śmietanę,sól cukier waniliowy i sodę wymieszać. Dodać mąkę, kefir i ocet, ponownie wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Smażyć placuszki na oleju. Po odwróceniu przykryć na chwilę patelnię,żeby lepiej rosły. Posypać cukrem pudrem

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

15 osób

Placek truskawkowy

Zapiekanka paprykowa z krakersami