Składniki:
- olej (5 łyżek stołowych)
- sól (1 szczypta)
- cukier puder (3 łyżek stołowych)
- ocet (1 łyżek deserowych)
- cukier waniliowy (0,5 porcja)
- soda (1 łyżek deserowych)
- kefir (8 łyżek stołowych)
- mąka (2 szklanek)
- śmietana (3 łyżek stołowych)
- cukier (3 łyżek stołowych)
- jajka (2 sztuk)
Przygotowanie:
Żółtka, cukier, śmietanę,sól cukier waniliowy i sodę wymieszać. Dodać mąkę, kefir i ocet, ponownie wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Smażyć placuszki na oleju. Po odwróceniu przykryć na chwilę patelnię,żeby lepiej rosły. Posypać cukrem pudrem
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
15 osób