w ,

Talarki warzywne w poppingowe panierce

Składniki:

  • ziemniaki (300 gramów)
  • marchew (300 gramów)
  • cebula (2 sztuk)
  • olej (2 łyżek deserowych)
  • mąka z amarantusa (1 szklanek)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
  • jajka (2 sztuk)
  • zioła (według uznania)
  • Popping z amarantusa (1 szklanek)
  • sól, pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki i marchew zetrzeć na grubych otworach tarki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Następnie dodać starte warzywa i gotować pod przykryciem 5 minut.
Ostudzone warzywa wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i jajkami. Doprawić do smaku. Formować wałek o średnicy 3-4cm i pokroić w plastry ok. 1cm.
Panierować w w poppingu i smażyć na patelni.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Whiskey sour

Gulasz z serc