Składniki:
- ziemniaki (300 gramów)
- marchew (300 gramów)
- cebula (2 sztuk)
- olej (2 łyżek deserowych)
- mąka z amarantusa (1 szklanek)
- proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
- jajka (2 sztuk)
- zioła (według uznania)
- Popping z amarantusa (1 szklanek)
- sól, pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki i marchew zetrzeć na grubych otworach tarki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Następnie dodać starte warzywa i gotować pod przykryciem 5 minut.
Ostudzone warzywa wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i jajkami. Doprawić do smaku. Formować wałek o średnicy 3-4cm i pokroić w plastry ok. 1cm.
Panierować w w poppingu i smażyć na patelni.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Następnie dodać starte warzywa i gotować pod przykryciem 5 minut.
Ostudzone warzywa wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i jajkami. Doprawić do smaku. Formować wałek o średnicy 3-4cm i pokroić w plastry ok. 1cm.
Panierować w w poppingu i smażyć na patelni.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób