Składniki:
- kania (16 sztuk)
- grzyb (150 gramów)
- masło (60 gramów)
- mleko (0.5 szklanek)
- mąka (2 łyżek stołowych)
- cebula (1 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- majeranek (według uznania)
Przygotowanie:
Kanie oczyścić, odłamać ostrożnie trzonki, posolić. Przeznaczone na farsz grzyby (np. pieczarki, gąski, borowiki) pokroić i krótko udusić z cebulą. Z masła, mąki oraz mleka przygotować gęsty beszamel, połączyć z uduszonymi grzybami, posolić i przyprawić. Tak przygotowanym farszem wypełnić kapelusze kani i zapiec w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Podawać z ryżem.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
8 osób