Składniki:

  • kania (16 sztuk)
  • grzyb (150 gramów)
  • masło (60 gramów)
  • mleko (0.5 szklanek)
  • mąka (2 łyżek stołowych)
  • cebula (1 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • majeranek (według uznania)

Przygotowanie:

Kanie oczyścić, odłamać ostrożnie trzonki, posolić. Przeznaczone na farsz grzyby (np. pieczarki, gąski, borowiki) pokroić i krótko udusić z cebulą. Z masła, mąki oraz mleka przygotować gęsty beszamel, połączyć z uduszonymi grzybami, posolić i przyprawić. Tak przygotowanym farszem wypełnić kapelusze kani i zapiec w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Podawać z ryżem.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

8 osób

Pierś z kurczaka w winie

Whiskey sour