w

Placek truskawkowy

Składniki:

  • truskawka (50 dekagramów)
  • mąka pszenna (20 dekagramów)
  • jajko (4 sztuk)
  • margaryna (3 łyżek stołowych)
  • cukier puder (20 dekagramów)
  • śmietana (0.8 szklanek)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
  • cukier (4 dekagramów)
  • masło (10 dekagramów)
  • bułka tarta (3 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Truskawki przebrać,umyć i usunąć szypułki. Żółtka utrzeć
z cukrem na białą pulchną masę, dodać śmietanę.
Stopniowo wsypywać mąkę i proszek do pieczenia, stale
ucierając. Stopić tłuszcz i dodać do ciasta. Z białek ubić
pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Do formy
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką wyłożyć
ciasto, ułożyć na nim truskawki i posypać cukrem. Piec
w piekarniku 35 – 40 min, w temperaturze 180 st.C. Po
ostudzeniu pokroić na kawałki.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Mięso z kurcząt z jabłkiem

Placuszki z kefirem