Składniki:
- truskawka (50 dekagramów)
- mąka pszenna (20 dekagramów)
- jajko (4 sztuk)
- margaryna (3 łyżek stołowych)
- cukier puder (20 dekagramów)
- śmietana (0.8 szklanek)
- proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
- cukier (4 dekagramów)
- masło (10 dekagramów)
- bułka tarta (3 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Truskawki przebrać,umyć i usunąć szypułki. Żółtka utrzeć
z cukrem na białą pulchną masę, dodać śmietanę.
Stopniowo wsypywać mąkę i proszek do pieczenia, stale
ucierając. Stopić tłuszcz i dodać do ciasta. Z białek ubić
pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Do formy
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką wyłożyć
ciasto, ułożyć na nim truskawki i posypać cukrem. Piec
w piekarniku 35 – 40 min, w temperaturze 180 st.C. Po
ostudzeniu pokroić na kawałki.
z cukrem na białą pulchną masę, dodać śmietanę.
Stopniowo wsypywać mąkę i proszek do pieczenia, stale
ucierając. Stopić tłuszcz i dodać do ciasta. Z białek ubić
pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Do formy
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką wyłożyć
ciasto, ułożyć na nim truskawki i posypać cukrem. Piec
w piekarniku 35 – 40 min, w temperaturze 180 st.C. Po
ostudzeniu pokroić na kawałki.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
4 osób