w ,

Smardzówki w cieście naleśnikowym

Składniki:

  • smardzówka (500 gramów)
  • mleko (1 szklanek)
  • jajko (2 sztuk)
  • mąka (200 gramów)
  • sól (według uznania)
  • kwiat muszkatołowy (1 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • olej (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone kapelusze dokładnie umyć i osuszyć. Przygotować ciasto naleśnikowe: jajka wymieszać z mlekiem, dodać łyżkę oleju, sól, przyprawy i dosypywać stopniowo mąkę. Ciasto nie powinno być bardzo gęste. Posolone kapelusze zanurzyć w cieście i smażyć w oleju na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą.

Czas przygotowania:

15 minut

Porcja dla:

4 osób

Zupa kukurydziana z polentą

Tarta zapiekana z szynką, cukinią i serem