w

Placuszki kapuściane

Składniki:

  • kapusta biała (800 gramów)
  • cebula (3 sztuk)
  • tłuszcz (1 łyżek stołowych)
  • olej (według uznania)
  • mleko (1 szklanek)
  • koncentrat pomidorowy (3 łyżek stołowych)
  • jajko (2 sztuk)
  • mąka (4 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • cukier (według uznania)

Przygotowanie:

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, drobno poszatkować, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym mlekiem i dusić do miękkości pod przykryciem często mieszając. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Wystudzoną kapustę wymieszać z żółtkami, cebulą, mąką, koncentratem pomidorowym, ubitą pianą z białek i przyprawami. Olej rozgrzać, kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać z kefirem.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

4 osób

Tartaletki z truskawkami

Dip z awokado