Składniki:
- kapusta biała (800 gramów)
- cebula (3 sztuk)
- tłuszcz (1 łyżek stołowych)
- olej (według uznania)
- mleko (1 szklanek)
- koncentrat pomidorowy (3 łyżek stołowych)
- jajko (2 sztuk)
- mąka (4 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- cukier (według uznania)
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, drobno poszatkować, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym mlekiem i dusić do miękkości pod przykryciem często mieszając. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Wystudzoną kapustę wymieszać z żółtkami, cebulą, mąką, koncentratem pomidorowym, ubitą pianą z białek i przyprawami. Olej rozgrzać, kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać z kefirem.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
4 osób