Składniki:
- mąka (250 gramów)
- cukier (125 gramów)
- budyń waniliowy (1 sztuk)
- mleko (400 mililitrów)
- sól (1 szczypta)
- jajka (1 sztuk)
- masło (125 gramów)
- truskawki (500 gramów)
- galaretka truskawkowa (1 sztuk)
- śmietana kremowa (100 gramów)
- listki mięty (według uznania)
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodać masło, 75g cukru, sól oraz jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folia i wstawić na 30 minut do lodówki. 8 foremek do tarty o średnicy 10 cm posmarować tłuszczem i schłodzić.
Wymieszać budyń z 50g cukru oraz 100 ml mleka. Resztę mleka zagotować, wlać budyń, mieszając ugotować. Zdjąć z ognia, przykryć folią i ostudzić.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. pół centymetra, wyciąć 8 krążków o średnicy 12 cm i wylepić nimi przygotowane foremki, mocno dociskając. Po nakłuwać widelcem. Piec ok. 18 minut w 200 stopniach, ostudzić.
Oczyszczone truskawki pokroić w ćwiartki. Ubić kremówkę. Utrzeć budyń i połączyć ze śmietaną. Wyłożyć na tartaletki, a na wierzchu ułożyć owoce. Wymieszać galaretkę z jedną szklanką wody, mieszając, zagotować i wylać na owoce. Udekorować listkami mięty lub melisy.
Wymieszać budyń z 50g cukru oraz 100 ml mleka. Resztę mleka zagotować, wlać budyń, mieszając ugotować. Zdjąć z ognia, przykryć folią i ostudzić.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. pół centymetra, wyciąć 8 krążków o średnicy 12 cm i wylepić nimi przygotowane foremki, mocno dociskając. Po nakłuwać widelcem. Piec ok. 18 minut w 200 stopniach, ostudzić.
Oczyszczone truskawki pokroić w ćwiartki. Ubić kremówkę. Utrzeć budyń i połączyć ze śmietaną. Wyłożyć na tartaletki, a na wierzchu ułożyć owoce. Wymieszać galaretkę z jedną szklanką wody, mieszając, zagotować i wylać na owoce. Udekorować listkami mięty lub melisy.
Czas przygotowania:
80 minut
Porcja dla:
8 osób