w ,

Tartaletki z truskawkami

Składniki:

  • mąka (250 gramów)
  • cukier (125 gramów)
  • budyń waniliowy (1 sztuk)
  • mleko (400 mililitrów)
  • sól (1 szczypta)
  • jajka (1 sztuk)
  • masło (125 gramów)
  • truskawki (500 gramów)
  • galaretka truskawkowa (1 sztuk)
  • śmietana kremowa (100 gramów)
  • listki mięty (według uznania)

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodać masło, 75g cukru, sól oraz jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folia i wstawić na 30 minut do lodówki. 8 foremek do tarty o średnicy 10 cm posmarować tłuszczem i schłodzić.
Wymieszać budyń z 50g cukru oraz 100 ml mleka. Resztę mleka zagotować, wlać budyń, mieszając ugotować. Zdjąć z ognia, przykryć folią i ostudzić.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. pół centymetra, wyciąć 8 krążków o średnicy 12 cm i wylepić nimi przygotowane foremki, mocno dociskając. Po nakłuwać widelcem. Piec ok. 18 minut w 200 stopniach, ostudzić.
Oczyszczone truskawki pokroić w ćwiartki. Ubić kremówkę. Utrzeć budyń i połączyć ze śmietaną. Wyłożyć na tartaletki, a na wierzchu ułożyć owoce. Wymieszać galaretkę z jedną szklanką wody, mieszając, zagotować i wylać na owoce. Udekorować listkami mięty lub melisy.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

8 osób

Sznycle wieprzowe z sosem i ryżem

Placuszki kapuściane