Składniki:

  • wieprzowina bez kości (1,5 kilogramów)
  • kminek mielony (1,5 łyżek deserowych)
  • majeranek (0,5 łyżek deserowych)
  • cebula (2 sztuk)
  • smalec (1 szklanek)
  • bulion (1 szklanek)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Umyte, osuszone mięso mocno wygnieść ręką, natrzeć solą, kminkiem i majerankiem, uformować pieczeń, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla. posypać drobno pokrojoną cebulą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 90-100 minut, skrapiając bulionem.
Pokrojone na plastry mięso polać sosem z pieczeni. Podawać z pyzami lub kopytkami i gotowaną kapustą.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

10 osób

Grillowa przeplatanka

Ciasto ucierane cytrynowe