Składniki:
- mąka (200 gramów)
- cytryna (2 sztuk)
- jajka (2 sztuk)
- cukier (0,5 szklanek)
- mleko (0,5 szklanek)
- orzechy włoskie (50 gramów)
- masło (8 łyżek stołowych)
- cukier puder (według uznania)
- skórka z cytryny kandyzowana (według uznania)
Przygotowanie:
Z wyszorowanych cytryn zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Na suchej patelni uprażyć orzechy i po ostudzeniu utrzeć na proszek. Masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka zmiksować z cukrem, mąką, skórką cytrynową, orzechami, mlekiem i roztopionym masłem na gładka masę. Masą wypełnić formę keksową wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Piec 40 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem i udekorować kandyzowaną skórką cytrynową. Podawać po całkowitym wystudzeniu.
Czas przygotowania:
70 minut
Porcja dla:
6 osób