w ,

Ciasto ucierane cytrynowe

Składniki:

  • mąka (200 gramów)
  • cytryna (2 sztuk)
  • jajka (2 sztuk)
  • cukier (0,5 szklanek)
  • mleko (0,5 szklanek)
  • orzechy włoskie (50 gramów)
  • masło (8 łyżek stołowych)
  • cukier puder (według uznania)
  • skórka z cytryny kandyzowana (według uznania)

Przygotowanie:

Z wyszorowanych cytryn zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Na suchej patelni uprażyć orzechy i po ostudzeniu utrzeć na proszek. Masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka zmiksować z cukrem, mąką, skórką cytrynową, orzechami, mlekiem i roztopionym masłem na gładka masę. Masą wypełnić formę keksową wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Piec 40 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem i udekorować kandyzowaną skórką cytrynową. Podawać po całkowitym wystudzeniu.

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

6 osób

Pieczeń z kminkiem

Zupa z soczewicy i grzybów