w , , ,

Pieczeń wołowa z brukselką

Składniki:

  • wołowina (800 gramów)
  • mąka (3 łyżek stołowych)
  • olej (3 łyżek stołowych)
  • cebula (1 sztuk)
  • włoszczyzna (1 sztuk)
  • skórka chleba (1 sztuk)
  • przecier pomidorowy (1 łyżek stołowych)
  • liść laurowy (1 sztuk)
  • wino czerwone (125 mililitrów)
  • brukselka (800 gramów)
  • słonina (60 gramów)
  • bazylia (1 łyżek deserowych)
  • gałka muszkatołowa (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone mięso natrzeć pieprzem, sola oraz bazylią. oprószyć mąką i podsmażyć na oleju. Oczyszczoną cebule pokroić na talarki, a oczyszczoną włoszczyznę w kostkę. Cebulę, włoszczyznę oraz skórkę chleba dodać do mięsa i podsmażyć. Wymieszać z przecierem i krótko podsmażyć. Włożyć listek laurowi i wlać wino oraz 400 ml wody i dusić pod przykryciem ok. 2-3 h. Po 90 minutach mięso obrócić. Pieczeń można podlać wodą i co jakiś czas mięso obracać.
Oczyszczoną brukselkę blanszować w osolonej wodzie 5 minut i zahartować. Pieczeń wyjąć. Sos przecedzić, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałka. Pieczeń podawać z brukselka i ziemniakami.

Czas przygotowania:

200 minut

Porcja dla:

4 osób

Dorsz z soczewicą i pieczonymi ziemniakami

Pomarańczowe serca