Składniki:
- wołowina (800 gramów)
- mąka (3 łyżek stołowych)
- olej (3 łyżek stołowych)
- cebula (1 sztuk)
- włoszczyzna (1 sztuk)
- skórka chleba (1 sztuk)
- przecier pomidorowy (1 łyżek stołowych)
- liść laurowy (1 sztuk)
- wino czerwone (125 mililitrów)
- brukselka (800 gramów)
- słonina (60 gramów)
- bazylia (1 łyżek deserowych)
- gałka muszkatołowa (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone mięso natrzeć pieprzem, sola oraz bazylią. oprószyć mąką i podsmażyć na oleju. Oczyszczoną cebule pokroić na talarki, a oczyszczoną włoszczyznę w kostkę. Cebulę, włoszczyznę oraz skórkę chleba dodać do mięsa i podsmażyć. Wymieszać z przecierem i krótko podsmażyć. Włożyć listek laurowi i wlać wino oraz 400 ml wody i dusić pod przykryciem ok. 2-3 h. Po 90 minutach mięso obrócić. Pieczeń można podlać wodą i co jakiś czas mięso obracać.
Oczyszczoną brukselkę blanszować w osolonej wodzie 5 minut i zahartować. Pieczeń wyjąć. Sos przecedzić, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałka. Pieczeń podawać z brukselka i ziemniakami.
Oczyszczoną brukselkę blanszować w osolonej wodzie 5 minut i zahartować. Pieczeń wyjąć. Sos przecedzić, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałka. Pieczeń podawać z brukselka i ziemniakami.
Czas przygotowania:
200 minut
Porcja dla:
4 osób