Składniki:
- słonina (50 gramów)
- szalotki (2 sztuk)
- czosnek (1 ząbki)
- marchewka (1 sztuk)
- soczewica brązowa (100 gramów)
- koncentrat pomidorowy (1 łyżek stołowych)
- natka pietruszki (0,5 pęczek)
- tymianek (2 gałązki)
- bulion warzywny (200 mililitrów)
- ocet (3 łyżek stołowych)
- śmietana (30 mililitrów)
- filety z dorsza (4 sztuk)
- oliwa (2 łyżek stołowych)
- masło (20 gramów)
- śmietana (2 łyżek stołowych)
- szczypiorek (0,5 pęczek)
- musztarda Dijon (1 łyżek stołowych)
- ziemniaki (300 gramów)
- pieprz (według uznania)
- pieprz Cayenne (według uznania)
- gałka muszkatołowa (według uznania)
- sól (według uznania)
- olej (3 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Pokrojona w paski słoninę dać na patelnię, dodać posiekaną szalotkę oraz posiekany czosnek, marchewkę pokrojona w słupki i soczewicę. Dusić na małym ogniu. Wymieszać z przecierem oraz posiekanymi ziołami, podlać bulionem i dusić 45 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Oczyszczone ziemniaki pokroić w drobne paski. Oprószyć solą, pieprzem oraz gałka. wrzucić na rozgrzany na patelni olej i smażyć na złoty kolor. Odstawić w ciepłe miejsce.
Umytą, osuszona rybę oprószyć sola oraz pieprzem. Oliwę połączyć z masłem i smażyć na niej filety.
Śmietanę wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, przyprawić i posmarować rybę i jeszcze raz krótko przysmażyć.
Ocet i śmietanę dodać do soczewicy i zagotować, dodać posiekaną natkę pietruszki. Rybę podawać ze smażonymi ziemniakami i soczewicą.
Oczyszczone ziemniaki pokroić w drobne paski. Oprószyć solą, pieprzem oraz gałka. wrzucić na rozgrzany na patelni olej i smażyć na złoty kolor. Odstawić w ciepłe miejsce.
Umytą, osuszona rybę oprószyć sola oraz pieprzem. Oliwę połączyć z masłem i smażyć na niej filety.
Śmietanę wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, przyprawić i posmarować rybę i jeszcze raz krótko przysmażyć.
Ocet i śmietanę dodać do soczewicy i zagotować, dodać posiekaną natkę pietruszki. Rybę podawać ze smażonymi ziemniakami i soczewicą.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
4 osób