w ,

Dorsz z soczewicą i pieczonymi ziemniakami

Składniki:

  • słonina (50 gramów)
  • szalotki (2 sztuk)
  • czosnek (1 ząbki)
  • marchewka (1 sztuk)
  • soczewica brązowa (100 gramów)
  • koncentrat pomidorowy (1 łyżek stołowych)
  • natka pietruszki (0,5 pęczek)
  • tymianek (2 gałązki)
  • bulion warzywny (200 mililitrów)
  • ocet (3 łyżek stołowych)
  • śmietana (30 mililitrów)
  • filety z dorsza (4 sztuk)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • masło (20 gramów)
  • śmietana (2 łyżek stołowych)
  • szczypiorek (0,5 pęczek)
  • musztarda Dijon (1 łyżek stołowych)
  • ziemniaki (300 gramów)
  • pieprz (według uznania)
  • pieprz Cayenne (według uznania)
  • gałka muszkatołowa (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • olej (3 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Pokrojona w paski słoninę dać na patelnię, dodać posiekaną szalotkę oraz posiekany czosnek, marchewkę pokrojona w słupki i soczewicę. Dusić na małym ogniu. Wymieszać z przecierem oraz posiekanymi ziołami, podlać bulionem i dusić 45 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Oczyszczone ziemniaki pokroić w drobne paski. Oprószyć solą, pieprzem oraz gałka. wrzucić na rozgrzany na patelni olej i smażyć na złoty kolor. Odstawić w ciepłe miejsce.
Umytą, osuszona rybę oprószyć sola oraz pieprzem. Oliwę połączyć z masłem i smażyć na niej filety.
Śmietanę wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, przyprawić i posmarować rybę i jeszcze raz krótko przysmażyć.
Ocet i śmietanę dodać do soczewicy i zagotować, dodać posiekaną natkę pietruszki. Rybę podawać ze smażonymi ziemniakami i soczewicą.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

4 osób

Suflet z pietruszki

Pieczeń wołowa z brukselką