w , ,

Pomarańczowe serca

Składniki:

  • pomarańcze (1 sztuk)
  • cukier (200 gramów)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • masło (200 gramów)
  • jogurt naturalny (2 łyżek stołowych)
  • mąka (400 gramów)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

Ze sparzonej pomarańczy zetrzeć skórkę. Z przesianej maki, miękkiego masła, cukrów, proszku do pieczenia oraz jogurtu i otartej skórki zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkowywać je partiami na cienkie plastry i wycinac foremkami serduszka. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut. Jeśli chcesz powiesić serduszka na choince, już po ułożeniu ich na blasze, zrób w ciastkach dziurki, najlepiej słomka do napojów.
Gdy ciasteczka wystygną, ozdobić je polewą czekoladową albo lukrem i kolorową posypką. W ciasteczka, które chcesz powiesić na choince, wciągnij nitki.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

50 osób

Pieczeń wołowa z brukselką

Gruszki w sosie czekoladowym