Składniki:
- pomarańcze (1 sztuk)
- cukier (200 gramów)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- masło (200 gramów)
- jogurt naturalny (2 łyżek stołowych)
- mąka (400 gramów)
- proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
Przygotowanie:
Ze sparzonej pomarańczy zetrzeć skórkę. Z przesianej maki, miękkiego masła, cukrów, proszku do pieczenia oraz jogurtu i otartej skórki zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkowywać je partiami na cienkie plastry i wycinac foremkami serduszka. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut. Jeśli chcesz powiesić serduszka na choince, już po ułożeniu ich na blasze, zrób w ciastkach dziurki, najlepiej słomka do napojów.
Gdy ciasteczka wystygną, ozdobić je polewą czekoladową albo lukrem i kolorową posypką. W ciasteczka, które chcesz powiesić na choince, wciągnij nitki.
Gdy ciasteczka wystygną, ozdobić je polewą czekoladową albo lukrem i kolorową posypką. W ciasteczka, które chcesz powiesić na choince, wciągnij nitki.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
50 osób