w

Pyszny torcik

Składniki:

  • jajka (5 sztuk)
  • mąka tortowa (5 łyżek stołowych)
  • maka ziemniaczana (2 łyżek stołowych)
  • cukier (5 łyżek stołowych)
  • cukier waniliowy (10 gramów)
  • sól (1 szczypta)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
  • sok z pomarańczy (2 łyżek stołowych)
  • czteropak musu Misiowy Sad (1 sztuk)
  • cukier puder (0,5 szklanek)
  • sok z cytryny (2 łyżek stołowych)
  • sok z buraków (1 łyżek stołowych)
  • wrzątek (2 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Wykonanie biszkoptu: całe jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puch, dodać sok pomarańczowy, maki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto przełożyć do małej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 160 stopniach ok. 30 minut na złoty kolor. zimne ciasto pokroić na placki i przełożyć musem.
Wykonanie lukru: utrzeć cukier puder z wrzątkiem, sokiem z cytryny i z sokiem z buraczków. gęstym lukrem udekorować torcik.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

10 osób

Parówki w glazurze

Ziemniaki zapiekane pod sosem zabajone