Składniki:
- jajko (5 sztuk)
- mąka (450 gramów)
- woda mineralna (1 szklanek)
- olej (0.75 szklanek)
- cukier (1.5 szklanek)
- proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
- kakao (2 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Białka ubić z cukrem,dodawać po żółtku i ubijać.Dodać olej i ubijać.Dodać wodę mineralną i ubijać.Dodać mąkę z proszkiem i dobrze wymieszać.Odlać połowę ciasta.Do jednego dodać 2 łyżki kakaa.Do białego dodać 1 łyżkę mąki pszennej.Od środka,przygotowanej wcześniej do pieczenia,dużej tortownicy wlać 2 łyżki żółtego ciasta i 2 łyżki ciasta z kakaem i tak na zmianę. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach.
Czas przygotowania:
80 minut
Porcja dla:
12 osób