w

Babka żebrowiec

Składniki:

  • jajko (5 sztuk)
  • mąka (450 gramów)
  • woda mineralna (1 szklanek)
  • olej (0.75 szklanek)
  • cukier (1.5 szklanek)
  • proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
  • kakao (2 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Białka ubić z cukrem,dodawać po żółtku i ubijać.Dodać olej i ubijać.Dodać wodę mineralną i ubijać.Dodać mąkę z proszkiem i dobrze wymieszać.Odlać połowę ciasta.Do jednego dodać 2 łyżki kakaa.Do białego dodać 1 łyżkę mąki pszennej.Od środka,przygotowanej wcześniej do pieczenia,dużej tortownicy wlać 2 łyżki żółtego ciasta i 2 łyżki ciasta z kakaem i tak na zmianę. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

12 osób

Ciasto jabłkowe ze śmietaną

Parówki w glazurze