Składniki:

  • jajka (3 sztuk)
  • margaryna (150 gramów)
  • cukier (150 gramów)
  • mąka (300 gramów)
  • proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
  • mleko (6 łyżek stołowych)
  • kakao (1 łyżek stołowych)
  • płatki owsiane (4 łyżek stołowych)
  • rum (1 łyżek stołowych)
  • Cynamon (1 łyżek deserowych)
  • gałka muszkatołowa (według uznania)
  • gruszki (5 sztuk)
  • sok jabłkowy (0,5 szklanek)
  • goździki (według uznania)
  • cukier puder (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone gruszki pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Sok jabłkowy zagotować z goździkami, włożyć gruszki i przykryć, a po 4 minutach wyjąć i osączyć. Margarynę utrzeć z cukrem wbijając kolejno jajka. Mąkę z proszkiem przesiać do utartej masy, dodać mleko, kakao, płatki owsiane, rum, cynamon oraz gałkę i wymieszać. Średniej wielkości tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i wysypana bułka tarta, wylepić większą częścią ciasta, na nim ułożyć pokrojone gruszki i przykryć reszta ciasta. Piec ok. 60 minut w 200 stopniach. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

12 osób

Sernik wiedeński

Kuskus z bakaliami