Składniki:
- jajka (3 sztuk)
- margaryna (150 gramów)
- cukier (150 gramów)
- mąka (300 gramów)
- proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
- mleko (6 łyżek stołowych)
- kakao (1 łyżek stołowych)
- płatki owsiane (4 łyżek stołowych)
- rum (1 łyżek stołowych)
- Cynamon (1 łyżek deserowych)
- gałka muszkatołowa (według uznania)
- gruszki (5 sztuk)
- sok jabłkowy (0,5 szklanek)
- goździki (według uznania)
- cukier puder (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczone gruszki pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Sok jabłkowy zagotować z goździkami, włożyć gruszki i przykryć, a po 4 minutach wyjąć i osączyć. Margarynę utrzeć z cukrem wbijając kolejno jajka. Mąkę z proszkiem przesiać do utartej masy, dodać mleko, kakao, płatki owsiane, rum, cynamon oraz gałkę i wymieszać. Średniej wielkości tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i wysypana bułka tarta, wylepić większą częścią ciasta, na nim ułożyć pokrojone gruszki i przykryć reszta ciasta. Piec ok. 60 minut w 200 stopniach. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
12 osób