Składniki:
- żeberka wieprzowe (1 kilogramów)
- kapusta kiszona (500 gramów)
- liść laurowy (1 sztuk)
- marchewka (1 sztuk)
- pietruszka (1 sztuk)
- seler (1 sztuk)
- por (0,5 sztuk)
- ziele angielskie (5 ziarna)
- ziemniaki (500 gramów)
- mąka (1 łyżek stołowych)
- masło (1 łyżek stołowych)
- kminek (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte żeberka ugotować w całości w 2 litrach wody razem z kapustą i oczyszczonymi, pokrojonymi warzywami, listkiem laurowym oraz zielem angielskim. Obrane ziemniaki ugotować osobno. Zasmażkę przygotować z masła i maki, rozprowadzić 2 łyżkami wody z ziemniaków, gdy żeberka i warzywa będą już miękkie zaprawić nią zupę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i kminkiem. Podawać z całymi ziemniakami.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
6 osób