w , ,

Kwaśnica na żeberkach

Składniki:

  • żeberka wieprzowe (1 kilogramów)
  • kapusta kiszona (500 gramów)
  • liść laurowy (1 sztuk)
  • marchewka (1 sztuk)
  • pietruszka (1 sztuk)
  • seler (1 sztuk)
  • por (0,5 sztuk)
  • ziele angielskie (5 ziarna)
  • ziemniaki (500 gramów)
  • mąka (1 łyżek stołowych)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • kminek (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte żeberka ugotować w całości w 2 litrach wody razem z kapustą i oczyszczonymi, pokrojonymi warzywami, listkiem laurowym oraz zielem angielskim. Obrane ziemniaki ugotować osobno. Zasmażkę przygotować z masła i maki, rozprowadzić 2 łyżkami wody z ziemniaków, gdy żeberka i warzywa będą już miękkie zaprawić nią zupę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i kminkiem. Podawać z całymi ziemniakami.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

6 osób

Udka kurczaka z pomidorami i boczniakami

Pikantna kartoflanka