w , ,

Udka kurczaka z pomidorami i boczniakami

Składniki:

  • udka (4 sztuk)
  • oliwa (4 łyżek stołowych)
  • boczniaki (250 gramów)
  • czosnek (2 ząbki)
  • pomidory (400 gramów)
  • cebula (2 sztuk)
  • sos z bazylii (2 łyżek deserowych)
  • oliwki czarne (75 gramów)
  • natka piepruszki posiekana (2 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz mielony (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone udka natrzeć solą, pieprzem, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.
Oczyszczone grzyby duże pokroić, a małe pozostawić w całości. Oczyszczoną cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Pozostałą oliwę dodać do tłuszczu ze smażenia, rozgrzać i udusić grzyby, cebulę i czosnek. Przyprawić pieprzem i dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, sos z bazylii oraz oliwki. Udka ułożyć na wierzchu. Dusić pod przykryciem 30 minut. Sos pomidorowo-grzybowy doprawić solą i pieprzem. danie posypać natka. Podawać z ryżem.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Płatki kukurydziane na mleku

Kwaśnica na żeberkach