Składniki:
- udka (4 sztuk)
- oliwa (4 łyżek stołowych)
- boczniaki (250 gramów)
- czosnek (2 ząbki)
- pomidory (400 gramów)
- cebula (2 sztuk)
- sos z bazylii (2 łyżek deserowych)
- oliwki czarne (75 gramów)
- natka piepruszki posiekana (2 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- pieprz mielony (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone udka natrzeć solą, pieprzem, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.
Oczyszczone grzyby duże pokroić, a małe pozostawić w całości. Oczyszczoną cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Pozostałą oliwę dodać do tłuszczu ze smażenia, rozgrzać i udusić grzyby, cebulę i czosnek. Przyprawić pieprzem i dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, sos z bazylii oraz oliwki. Udka ułożyć na wierzchu. Dusić pod przykryciem 30 minut. Sos pomidorowo-grzybowy doprawić solą i pieprzem. danie posypać natka. Podawać z ryżem.
Oczyszczone grzyby duże pokroić, a małe pozostawić w całości. Oczyszczoną cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Pozostałą oliwę dodać do tłuszczu ze smażenia, rozgrzać i udusić grzyby, cebulę i czosnek. Przyprawić pieprzem i dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, sos z bazylii oraz oliwki. Udka ułożyć na wierzchu. Dusić pod przykryciem 30 minut. Sos pomidorowo-grzybowy doprawić solą i pieprzem. danie posypać natka. Podawać z ryżem.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób