w , ,

Pikantna kartoflanka

Składniki:

  • łopatka wieprzowa (350 gramów)
  • włoszczyzna (1 sztuk)
  • pieprz (3 ziarna)
  • ziele angielskie (3 ziarna)
  • liść laurowy (1 sztuk)
  • jabłka (2 sztuk)
  • cebula (2 sztuk)
  • ziemniaki (450 gramów)
  • sok z cytryny (1 łyżek deserowych)
  • smalec (1 łyżek stołowych)
  • tymianek (0,5 łyżek deserowych)
  • chrzan (2 łyżek stołowych)
  • cukier (według uznania)
  • natka pietruszki (2 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Do garnka włożyć umyte mięso, dodać oczyszczona włoszczyznę, pieprz, ziele oraz listek laurowy i zalać wszystko 7 szklankami zimnej wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa i mięso będą miękkie. Winne, obrane jabłka pokroić w słupki i lekko skropić sokiem z cytryny. Oczyszczona cebule oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Ziemniaki włożyć do rondla i zalać gorącym, przecedzonym wywarem z mięsa oraz włoszczyzny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.
Cebulę lekko zrumienić na smalcu, dodać jabłka, posypać tymiankiem i mieszając, chwilę smażyć. Ugotowane mięso pokroić w kostkę, wymieszać z zupą i gotować jeszcze 10 minut. Dodać usmażone jabłka z cebulką, doprawić do smaku startym chrzanem, solą, pieprzem oraz odrobina cukru. Przed podaniem posypać posiekana natka pietruszki.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

8 osób

Kwaśnica na żeberkach

Grzyby z kremem jajecznym