Składniki:
- łopatka wieprzowa (350 gramów)
- włoszczyzna (1 sztuk)
- pieprz (3 ziarna)
- ziele angielskie (3 ziarna)
- liść laurowy (1 sztuk)
- jabłka (2 sztuk)
- cebula (2 sztuk)
- ziemniaki (450 gramów)
- sok z cytryny (1 łyżek deserowych)
- smalec (1 łyżek stołowych)
- tymianek (0,5 łyżek deserowych)
- chrzan (2 łyżek stołowych)
- cukier (według uznania)
- natka pietruszki (2 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Do garnka włożyć umyte mięso, dodać oczyszczona włoszczyznę, pieprz, ziele oraz listek laurowy i zalać wszystko 7 szklankami zimnej wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa i mięso będą miękkie. Winne, obrane jabłka pokroić w słupki i lekko skropić sokiem z cytryny. Oczyszczona cebule oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Ziemniaki włożyć do rondla i zalać gorącym, przecedzonym wywarem z mięsa oraz włoszczyzny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.
Cebulę lekko zrumienić na smalcu, dodać jabłka, posypać tymiankiem i mieszając, chwilę smażyć. Ugotowane mięso pokroić w kostkę, wymieszać z zupą i gotować jeszcze 10 minut. Dodać usmażone jabłka z cebulką, doprawić do smaku startym chrzanem, solą, pieprzem oraz odrobina cukru. Przed podaniem posypać posiekana natka pietruszki.
Cebulę lekko zrumienić na smalcu, dodać jabłka, posypać tymiankiem i mieszając, chwilę smażyć. Ugotowane mięso pokroić w kostkę, wymieszać z zupą i gotować jeszcze 10 minut. Dodać usmażone jabłka z cebulką, doprawić do smaku startym chrzanem, solą, pieprzem oraz odrobina cukru. Przed podaniem posypać posiekana natka pietruszki.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
8 osób