Składniki:
- pomidory (0,75 kilogramów)
- papryka czerwona (2 sztuk)
- ogórek zielony (1 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- czosnek (2 ząbki)
- bulion (300 mililitrów)
- oliwa (1 łyżek stołowych)
- ocet winny (4 łyżek stołowych)
- sok z cytryny (0,5 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Sparzone pomidory obrać ze skórki. Obrany ogórek pokroić na kawałki. Oczyszczone papryki sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na małe kawałki. Cebule i czosnek oczyścić. Warzywa zmiksować (kilka kawałków papryki i ogórka zostawić do dekoracji), dodając oliwę oraz ocet. Wymieszać z bulionem. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Zupę odstawić na 2,5 godziny do lodówki. Przed podaniem dodać kilka kostek lodu. Udekorować kawałkami ogórka, papryki oraz listkami natki lub bazylii.
Czas przygotowania:
15 minut
Porcja dla:
2 osób