w , ,

Chłodnik piekielna czerwień

Składniki:

  • pomidory (0,75 kilogramów)
  • papryka czerwona (2 sztuk)
  • ogórek zielony (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)
  • bulion (300 mililitrów)
  • oliwa (1 łyżek stołowych)
  • ocet winny (4 łyżek stołowych)
  • sok z cytryny (0,5 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Sparzone pomidory obrać ze skórki. Obrany ogórek pokroić na kawałki. Oczyszczone papryki sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na małe kawałki. Cebule i czosnek oczyścić. Warzywa zmiksować (kilka kawałków papryki i ogórka zostawić do dekoracji), dodając oliwę oraz ocet. Wymieszać z bulionem. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Zupę odstawić na 2,5 godziny do lodówki. Przed podaniem dodać kilka kostek lodu. Udekorować kawałkami ogórka, papryki oraz listkami natki lub bazylii.

Czas przygotowania:

15 minut

Porcja dla:

2 osób

Gęś pieczona

Krokiety jabłkowe