w , , ,

Jajka w gniazdkach szpinakowych

Składniki:

  • szpinak (600 gramów)
  • szalotka (1 sztuk)
  • masło (4,5 łyżek stołowych)
  • śmietana (100 gramów)
  • czosnek (2 ząbki)
  • gałka muszkatołowa (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • jajka (6 sztuk)

Przygotowanie:

Oczyszczona szalotkę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać oczyszczony szpinak, przykryć i dusić 5 minut, aż liście opadną. Dodać gęsta śmietanę i doprawić zmiażdżonym czosnkiem, gałka, sola oraz pieprzem. Wysmarować kokilki masłem, włożyć szpinak i łyżką zrobić wgłębienia. W utworzone dołki wbić po 1 jajku. Wierzch obłożyć płatkami masła. Zapiekać ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż jajka się zetną.

Czas przygotowania:

25 minut

Porcja dla:

6 osób

Krokiety jabłkowe

Kurczak na pierzynce cebulowej