Składniki:
- szpinak (600 gramów)
- szalotka (1 sztuk)
- masło (4,5 łyżek stołowych)
- śmietana (100 gramów)
- czosnek (2 ząbki)
- gałka muszkatołowa (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- jajka (6 sztuk)
Przygotowanie:
Oczyszczona szalotkę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać oczyszczony szpinak, przykryć i dusić 5 minut, aż liście opadną. Dodać gęsta śmietanę i doprawić zmiażdżonym czosnkiem, gałka, sola oraz pieprzem. Wysmarować kokilki masłem, włożyć szpinak i łyżką zrobić wgłębienia. W utworzone dołki wbić po 1 jajku. Wierzch obłożyć płatkami masła. Zapiekać ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż jajka się zetną.
Czas przygotowania:
25 minut
Porcja dla:
6 osób