w ,

Kotleciki z kapustą czerwoną

Składniki:

  • kotleciki wieprzowe (8 sztuk)
  • kapusta czerwona (1 sztuk)
  • cebula (2 sztuk)
  • smalec (1 łyżek stołowych)
  • wino czerwone wytrawne (250 mililitrów)
  • ziele angielskie (2 ziarna)
  • goździki (5 sztuk)
  • jabłka (1 sztuk)
  • konfitura borówkowa (2 łyżek stołowych)
  • marchewka (1 sztuk)
  • cebula (0,5 sztuk)
  • seler naciowy (0,5 łodyga)
  • oliwa (1 łyżek stołowych)
  • wino czerwone wytrawne (50 mililitrów)
  • miód (1 łyżek stołowych)
  • pieprz zielony marynowany (10 ziarna)
  • pieprz czarny (10 ziarna)
  • sos do pieczeni ciemny (250 mililitrów)

Przygotowanie:

Oczyszczone, posiekane 2 cebule podsmażyć na smalcu, dodać poszatkowaną kapustę, wino, ziele angielskie, goździki oraz starte kwaśne jabłko i dusić ok. 60 minut na małym ogniu. Mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem i borówkami. Kotleciki obsmażyć na smalcu na patelni grillowej, oprószyć solą oraz pieprzem i 10 minut dopiekać w piekarniku w 180 stopniach.
Sos: oczyszczoną małą marchewkę, 1/2 cebuli oraz łodygę selera pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać zgniecione ziarenka czarnego pieprzu, wino oraz miód i gotować, aż polowa płynu wyparuje. Wlać sos pieczeniowy i gotować 30 minut na małym ogniu. Przecedzić sos i doprawić do smaku sola oraz pieprzem, dodać pieprz zielony.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

4 osób

Kompot ze świeżych fig

Kotlety z kapusty po wiejsku