Składniki:
- kotleciki wieprzowe (8 sztuk)
- kapusta czerwona (1 sztuk)
- cebula (2 sztuk)
- smalec (1 łyżek stołowych)
- wino czerwone wytrawne (250 mililitrów)
- ziele angielskie (2 ziarna)
- goździki (5 sztuk)
- jabłka (1 sztuk)
- konfitura borówkowa (2 łyżek stołowych)
- marchewka (1 sztuk)
- cebula (0,5 sztuk)
- seler naciowy (0,5 łodyga)
- oliwa (1 łyżek stołowych)
- wino czerwone wytrawne (50 mililitrów)
- miód (1 łyżek stołowych)
- pieprz zielony marynowany (10 ziarna)
- pieprz czarny (10 ziarna)
- sos do pieczeni ciemny (250 mililitrów)
Przygotowanie:
Oczyszczone, posiekane 2 cebule podsmażyć na smalcu, dodać poszatkowaną kapustę, wino, ziele angielskie, goździki oraz starte kwaśne jabłko i dusić ok. 60 minut na małym ogniu. Mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem i borówkami. Kotleciki obsmażyć na smalcu na patelni grillowej, oprószyć solą oraz pieprzem i 10 minut dopiekać w piekarniku w 180 stopniach.
Sos: oczyszczoną małą marchewkę, 1/2 cebuli oraz łodygę selera pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać zgniecione ziarenka czarnego pieprzu, wino oraz miód i gotować, aż polowa płynu wyparuje. Wlać sos pieczeniowy i gotować 30 minut na małym ogniu. Przecedzić sos i doprawić do smaku sola oraz pieprzem, dodać pieprz zielony.
Sos: oczyszczoną małą marchewkę, 1/2 cebuli oraz łodygę selera pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać zgniecione ziarenka czarnego pieprzu, wino oraz miód i gotować, aż polowa płynu wyparuje. Wlać sos pieczeniowy i gotować 30 minut na małym ogniu. Przecedzić sos i doprawić do smaku sola oraz pieprzem, dodać pieprz zielony.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
4 osób