w ,

Sangria

Składniki:

  • pomarańcza (2 sztuk)
  • jabłko kwaskowate (2 sztuk)
  • brzoskwinie w puszce (1 sztuk)
  • malina (500 gramów)
  • likier pomarańczowy (80 mililitrów)
  • dżin (40 mililitrów)
  • wermut wytrawny (40 mililitrów)
  • wino czerwone wytrawne (1.5 litrów)
  • cukier (2 łyżek stołowych)
  • cytryna (2 sztuk)
  • wino musujące (0.75 litrów)
  • goździk (6 sztuk)
  • cynamon laska (według uznania)

Przygotowanie:

Osączone brzoskwinie, obrane jabłka i pomarańcze pokroić w małą kostkę, włożyć do dużego naczynia, dodać maliny, polać likierem, dżinem i wermutem. Pozostawić pod przykryciem na 2 godziny. Jedna szklankę czerwonego wina podgrzać z cukrem, goździkami i cynamonem, ostudzić i przecedzić przez sito, wlać do owoców. Dolać resztę czerwonego wina oraz pokrojone na cienkie plasterki cytryny. Oziębić w lodówce, a przed podaniem dopełnić musującym winem.

Czas przygotowania:

180 minut

Porcja dla:

8 osób

Panzanella

Kiełbasa swojska