Składniki:
- pomarańcza (2 sztuk)
- jabłko kwaskowate (2 sztuk)
- brzoskwinie w puszce (1 sztuk)
- malina (500 gramów)
- likier pomarańczowy (80 mililitrów)
- dżin (40 mililitrów)
- wermut wytrawny (40 mililitrów)
- wino czerwone wytrawne (1.5 litrów)
- cukier (2 łyżek stołowych)
- cytryna (2 sztuk)
- wino musujące (0.75 litrów)
- goździk (6 sztuk)
- cynamon laska (według uznania)
Przygotowanie:
Osączone brzoskwinie, obrane jabłka i pomarańcze pokroić w małą kostkę, włożyć do dużego naczynia, dodać maliny, polać likierem, dżinem i wermutem. Pozostawić pod przykryciem na 2 godziny. Jedna szklankę czerwonego wina podgrzać z cukrem, goździkami i cynamonem, ostudzić i przecedzić przez sito, wlać do owoców. Dolać resztę czerwonego wina oraz pokrojone na cienkie plasterki cytryny. Oziębić w lodówce, a przed podaniem dopełnić musującym winem.
Czas przygotowania:
180 minut
Porcja dla:
8 osób