w ,

Kalarepka faszerowana ryżem z pieczarkami

Składniki:

  • kalarepa (7 sztuk)
  • ryż (0.5 szklanek)
  • pieczarka (20 dekagramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • majeranek (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • olej sojowy (1 łyżek stołowych)
  • koperek (według uznania)

Przygotowanie:

Ryż opłukać, ugotować. Kalarepki opłukać, obrać, wydrążyć od strony korzenia, obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić (wywar dodać do zupy). Pieczarki oczyścić, dokładnie umyć, drobno pokrajać. Dodać posiekaną cebulę, podlać dwiema łyżkami wody, poddusić przez 5 minut, przyprawić solą i majerankiem, wymieszać z ryżem. Kalarepki nadziać farszem, ułożyć w garnku, podlać wrzącą wodą, dodać wydrążone pokrajane części kalarepki, udusić do miękkości. Do gotowej potrawy dodać olej. Podawać posypaną koperkiem.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

3 osób

Jajecznica z szynką i cebulą

Jabłuszka bagdadzkie