Składniki:
- kalarepa (7 sztuk)
- ryż (0.5 szklanek)
- pieczarka (20 dekagramów)
- cebula (1 sztuk)
- majeranek (według uznania)
- sól (według uznania)
- olej sojowy (1 łyżek stołowych)
- koperek (według uznania)
Przygotowanie:
Ryż opłukać, ugotować. Kalarepki opłukać, obrać, wydrążyć od strony korzenia, obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić (wywar dodać do zupy). Pieczarki oczyścić, dokładnie umyć, drobno pokrajać. Dodać posiekaną cebulę, podlać dwiema łyżkami wody, poddusić przez 5 minut, przyprawić solą i majerankiem, wymieszać z ryżem. Kalarepki nadziać farszem, ułożyć w garnku, podlać wrzącą wodą, dodać wydrążone pokrajane części kalarepki, udusić do miękkości. Do gotowej potrawy dodać olej. Podawać posypaną koperkiem.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
3 osób