Składniki:

  • pieczarki – duże (12 sztuk)
  • masło (3,5 łyżek stołowych)
  • cebula (1 sztuk)
  • ser pleśniowy (150 gramów)
  • orzechy włoskie (0,75 szklanek)
  • bułka tarta (2 łyżek stołowych)
  • koperek (2 łyżek stołowych)
  • pieprz biały (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Kapelusze oczyszczonych pieczarek odłożyć, a odcięte trzony posiekać.
Farsz: oczyszczoną, posiekaną cebulę podsmażyć razem z trzonami pieczarek na łyżce masła. Rozgnieciony widelcem ser wymieszać z podsmażonymi trzonami i posiekanym koperkiem. Odłożyć 3 łyżki posiekanych orzechów, a resztę połączyć z masą serową. Na suchej patelni uprażyć bułkę tartą i wymieszać z odłożonymi orzechami. Kapelusze pieczarek oprószyć solą oraz pieprzem, napełnić masą serową i posypać orzechami wymieszanymi z bułką tartą. pieczarki ułożyć w płaskim naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Na każdej położyć kawałek masła i zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawać z pieczywem.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Rostbef

Sałatka z czerwonej cebuli