Składniki:
- pieczarki – duże (12 sztuk)
- masło (3,5 łyżek stołowych)
- cebula (1 sztuk)
- ser pleśniowy (150 gramów)
- orzechy włoskie (0,75 szklanek)
- bułka tarta (2 łyżek stołowych)
- koperek (2 łyżek stołowych)
- pieprz biały (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Kapelusze oczyszczonych pieczarek odłożyć, a odcięte trzony posiekać.
Farsz: oczyszczoną, posiekaną cebulę podsmażyć razem z trzonami pieczarek na łyżce masła. Rozgnieciony widelcem ser wymieszać z podsmażonymi trzonami i posiekanym koperkiem. Odłożyć 3 łyżki posiekanych orzechów, a resztę połączyć z masą serową. Na suchej patelni uprażyć bułkę tartą i wymieszać z odłożonymi orzechami. Kapelusze pieczarek oprószyć solą oraz pieprzem, napełnić masą serową i posypać orzechami wymieszanymi z bułką tartą. pieczarki ułożyć w płaskim naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Na każdej położyć kawałek masła i zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawać z pieczywem.
Farsz: oczyszczoną, posiekaną cebulę podsmażyć razem z trzonami pieczarek na łyżce masła. Rozgnieciony widelcem ser wymieszać z podsmażonymi trzonami i posiekanym koperkiem. Odłożyć 3 łyżki posiekanych orzechów, a resztę połączyć z masą serową. Na suchej patelni uprażyć bułkę tartą i wymieszać z odłożonymi orzechami. Kapelusze pieczarek oprószyć solą oraz pieprzem, napełnić masą serową i posypać orzechami wymieszanymi z bułką tartą. pieczarki ułożyć w płaskim naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Na każdej położyć kawałek masła i zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawać z pieczywem.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób