Składniki:

  • fasola biała (500 gramów)
  • natka pietruszki (0,5 pęczek)
  • papryczka czerwona chili (1 sztuk)
  • olej arachidowy (90 mililitrów)
  • cukier brązowy (0,5 łyżek deserowych)
  • sok z cytryny (1 łyżek stołowych)
  • czosnek (3 ząbki)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Namoczoną wcześniej fasolę ugotować w świerz4ej wodzie z dodatkiem soli (nie rozgotować).
Sos: oczyszczoną papryczkę drobno posiekać. W słoiczku dobrze wymieszać (potrząsając) olej, rozdrobniony czosnek, sok z cytryny, papryczkę i cukier oraz sól.
Jeszcze ciepłą fasolę polać sosem i zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać wypłukaną, osączoną i posiekaną natką pietruszki.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Prowansalska zapiekanka z kaszy

Placek dyniowy