Składniki:
- fasola biała (500 gramów)
- natka pietruszki (0,5 pęczek)
- papryczka czerwona chili (1 sztuk)
- olej arachidowy (90 mililitrów)
- cukier brązowy (0,5 łyżek deserowych)
- sok z cytryny (1 łyżek stołowych)
- czosnek (3 ząbki)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Namoczoną wcześniej fasolę ugotować w świerz4ej wodzie z dodatkiem soli (nie rozgotować).
Sos: oczyszczoną papryczkę drobno posiekać. W słoiczku dobrze wymieszać (potrząsając) olej, rozdrobniony czosnek, sok z cytryny, papryczkę i cukier oraz sól.
Jeszcze ciepłą fasolę polać sosem i zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać wypłukaną, osączoną i posiekaną natką pietruszki.
Sos: oczyszczoną papryczkę drobno posiekać. W słoiczku dobrze wymieszać (potrząsając) olej, rozdrobniony czosnek, sok z cytryny, papryczkę i cukier oraz sól.
Jeszcze ciepłą fasolę polać sosem i zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać wypłukaną, osączoną i posiekaną natką pietruszki.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób