Składniki:
- rodzynki (2 łyżek stołowych)
- jabłka winne (3 sztuk)
- cukier (0.5 szklanek)
- ryż (4 łyżek stołowych)
- masło (2 łyżek stołowych)
- Cynamon (0.5 łyżek deserowych)
- woda (1 szklanek)
Przygotowanie:
Rodzynki namoczone w gorącej wodzić (około10 min.) osączyć. Z jabłek ściąć wierzchy (2 cm), wydrążyć gniazdka nasienne uważając, aby nie uszkodzić skórki jabłka. Każde jabłko posypać łyżeczką cukru. Rodzynki wymieszać z ryżem, masłem i 1 /4 szklanki cukru i nadziewać jabłka. Każde posypując cynamonem. Jabłka z nadzieniem przykryć obciętą częścią, włożyć do. wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, posypać pozostałym cukrem, wlać wodę. Wstawić do nagrzanego piekarnika (160oC) i piec przez 20 min. często polewając wodą, która jest w naczyniu. Podawać na gorąco lub na zimno. Proporcje dla 3 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
3 osób