w

Jabłuszka bagdadzkie

Składniki:

  • rodzynki (2 łyżek stołowych)
  • jabłka winne (3 sztuk)
  • cukier (0.5 szklanek)
  • ryż (4 łyżek stołowych)
  • masło (2 łyżek stołowych)
  • Cynamon (0.5 łyżek deserowych)
  • woda (1 szklanek)

Przygotowanie:

Rodzynki namoczone w gorącej wodzić (około10 min.) osączyć. Z jabłek ściąć wierzchy (2 cm), wydrążyć gniazdka nasienne uważając, aby nie uszkodzić skórki jabłka. Każde jabłko posypać łyżeczką cukru. Rodzynki wymieszać z ryżem, masłem i 1 /4 szklanki cukru i nadziewać jabłka. Każde posypując cynamonem. Jabłka z nadzieniem przykryć obciętą częścią, włożyć do. wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, posypać pozostałym cukrem, wlać wodę. Wstawić do nagrzanego piekarnika (160oC) i piec przez 20 min. często polewając wodą, która jest w naczyniu. Podawać na gorąco lub na zimno. Proporcje dla 3 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

3 osób

Kalarepka faszerowana ryżem z pieczarkami

Ciasto jabłkowe ze śmietaną