Składniki:
- bób (50 dekagramów)
- ogórek konserwowy (2 sztuk)
- papryka (1 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- majonez (4 łyżek stołowych)
- zarodek pszenny (3 sztuk)
- natka pietruszki (3 łyżek stołowych)
- koperek (3 łyżek stołowych)
- cząber (1 łyżek deserowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Bób ugotować, wyłożyć na sito, polać zimną wodą. Przestudzony obrać ze skórki, połączyć z drobno posiekanym czosnkiem i cebulą. Paprykę i obrany ogórek pokroić w cienkie paski, dodać do bobu, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, koperkiem i majonezem, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób