w ,

Zielona papryka faszerowana tofu

Składniki:

  • papryka zielona (4 sztuk)
  • ryż brązowy (0.5 szklanek)
  • olej (2 łyżek stołowych)
  • cebula (1 sztuk)
  • tofu (30 dekagramów)
  • przecier pomidorowy (2 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni i podrumienić cebulę. Dodać do niej ugotowany wcześniej ryż i smażyć razem przez kilka minut. Pod koniec dodać pokrojone w drobną kostkę tofu i smażyć razem kilka minut. Przyprawić solą, pieprzem i przecierem pomidorowym. Farszem napełnić wydrążone i oczyszczone z pestek papryki i ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Papryki posmarować olejem i piec w piekarniku około 20 minut.

Czas przygotowania:

25 minut

Porcja dla:

2 osób

Piernik z masą jabłkową

Baranina z curry