Składniki:
- makaron (250 gramów)
- cebula (2 sztuk)
- cukinia mała (3 sztuk)
- jajka (3 sztuk)
- pomidory w zalewie (1 puszka)
- ser żółty (100 gramów)
- parmezan (2 łyżek stołowych)
- oliwa (6 łyżek stołowych)
- bazylia (1 gałązki)
- natka pietruszki (0,5 pęczek)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczoną cebulę pokroić na piórka, a umyte cukinie na plasterki i razem podsmażyć na 3 łyżkach rozgrzanej na patelni oliwy, mieszając, doprawić solą oraz pieprzem. Wlać pokrojone pomidory wraz z zalewa, posiekaną natkę, mieszając, dusić 10 minut na małym ogniu. Makaron ugotować na pół twardo w wodzie z dodatkiem oliwy i soli. Odcedzony wymieszać z warzywami i połową startego parmezanu. Ugotowane jajka obrać i pokroić na połówki lub cząstki. Połowę makaronu równomiernie rozłożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, a na nim jajka. Posypać tarty żółtym serem, przykryć resztą makaronu, posypać pozostałym parmezanem. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać gorącą zapiekankę udekorowaną bazylią.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
4 osób