Składniki:

  • makaron (250 gramów)
  • cebula (2 sztuk)
  • cukinia mała (3 sztuk)
  • jajka (3 sztuk)
  • pomidory w zalewie (1 puszka)
  • ser żółty (100 gramów)
  • parmezan (2 łyżek stołowych)
  • oliwa (6 łyżek stołowych)
  • bazylia (1 gałązki)
  • natka pietruszki (0,5 pęczek)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczoną cebulę pokroić na piórka, a umyte cukinie na plasterki i razem podsmażyć na 3 łyżkach rozgrzanej na patelni oliwy, mieszając, doprawić solą oraz pieprzem. Wlać pokrojone pomidory wraz z zalewa, posiekaną natkę, mieszając, dusić 10 minut na małym ogniu. Makaron ugotować na pół twardo w wodzie z dodatkiem oliwy i soli. Odcedzony wymieszać z warzywami i połową startego parmezanu. Ugotowane jajka obrać i pokroić na połówki lub cząstki. Połowę makaronu równomiernie rozłożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, a na nim jajka. Posypać tarty żółtym serem, przykryć resztą makaronu, posypać pozostałym parmezanem. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać gorącą zapiekankę udekorowaną bazylią.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

4 osób

Sos tatarski

Szczupak faszerowany.