w , ,

Sałatka z czerwonej cebuli

Składniki:

  • cebula czerwona (4 sztuk)
  • jajko (2 sztuk)
  • natka pietruszki (według uznania)
  • cytryna (1 sztuk)
  • olej (3 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy do garnuszka i zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy, studzimy. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w niewielką kostkę. W dwóch łyżkach soku z cytryny rozpuszczamy sól i cukier i mieszamy z 3 łyżkami oliwy. W misce łączymy cebulę, jajka i posiekaną natkę. Dodajemy sos i wszystko mieszamy, w miarę potrzeby doprawiając solą, cukrem i pieprzem do smaku. Podajemy jako danie samodzielne lub dodatek kotletów, jajek na twardo, itp.

Czas przygotowania:

5 minut

Porcja dla:

2 osób

Pieczarki faszerowane serem i orzechami

Kurczak w imbirowym sosie