Składniki:
- cebula czerwona (4 sztuk)
- jajko (2 sztuk)
- natka pietruszki (według uznania)
- cytryna (1 sztuk)
- olej (3 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy do garnuszka i zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy, studzimy. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w niewielką kostkę. W dwóch łyżkach soku z cytryny rozpuszczamy sól i cukier i mieszamy z 3 łyżkami oliwy. W misce łączymy cebulę, jajka i posiekaną natkę. Dodajemy sos i wszystko mieszamy, w miarę potrzeby doprawiając solą, cukrem i pieprzem do smaku. Podajemy jako danie samodzielne lub dodatek kotletów, jajek na twardo, itp.
Czas przygotowania:
5 minut
Porcja dla:
2 osób