w

Kalafior z warzywami

Składniki:

  • kalafior (50 dekagramów)
  • groszek zielony (25 dekagramów)
  • fasola szparagowa (25 dekagramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • śmietana (0.33 szklanek)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • koperek (według uznania)

Przygotowanie:

Kalafior oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki. Fasolkę szparagową umyć, oczyścić z włókien, pokrajać na kawałki. Cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać w talarki. Warzywa zalać wrzącą wodą, udusić do miękkości, dodając sól i pieprz po 10 minutach gotowania. Śmietankę rozprowadzić gorącym wywarem, dodać do ugotowanych warzyw. Podawać potrawę posypaną koperkiem lub natką pietruszki.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

2 osób

Zupa z pietruszki

Grillowa przeplatanka