Składniki:
- polędwiczki wieprzowe (2 sztuk)
- boczek wędzony (100 gramów)
- papryka czerwona (1 sztuk)
- szałwia (6 gałązki)
- musztarda miodowa (2,5 łyżek stołowych)
- olej (5 łyżek stołowych)
- sok z cytryny (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone mięso natrzeć solą oraz pieprzem, skropić sokiem z cytryny i posmarować musztardą. Przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki. Pokroić polędwiczki w poprzek na grubsze plastry. Plasterki boczku pokroić wzdłuż na cienkie paski. Plastry polędwiczki obłożyć z obu stron listkami szałwii i owinąć paseczkami boczku. Oczyszczona paprykę pokroić na kwadraty. Medaliony z polędwiczki nabić na metalowe szpadki, przekładając je papryką. Grillować je 30 minut, obracając i smarując olejem.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób