w , ,

Grillowane medaliony z papryką

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe (2 sztuk)
  • boczek wędzony (100 gramów)
  • papryka czerwona (1 sztuk)
  • szałwia (6 gałązki)
  • musztarda miodowa (2,5 łyżek stołowych)
  • olej (5 łyżek stołowych)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone mięso natrzeć solą oraz pieprzem, skropić sokiem z cytryny i posmarować musztardą. Przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki. Pokroić polędwiczki w poprzek na grubsze plastry. Plasterki boczku pokroić wzdłuż na cienkie paski. Plastry polędwiczki obłożyć z obu stron listkami szałwii i owinąć paseczkami boczku. Oczyszczona paprykę pokroić na kwadraty. Medaliony z polędwiczki nabić na metalowe szpadki, przekładając je papryką. Grillować je 30 minut, obracając i smarując olejem.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Roladki cielęce z szałwią i szynką

Bananowy pucharek