Składniki:
- sznycle cielęce (4 sztuk)
- szynka dojrzewająca (4 plastry)
- szałwia (4 listków)
- wermut wytrawny (według uznania)
- ser mozzarella (4 plastry)
- masło (1 łyżek stołowych)
- śmietana (0,5 szklanek)
- oliwa (według uznania)
- pieprz biały (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Zbić lekko sznycle, oprószyć sola oraz pieprzem. Na każdym ułożyć po plasterku szynki, sera i listku szałwii. Zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej na patelni oliwie. Podlać wermutem, dodać łyżkę masła, przykryć i chwile dusić. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Do sosu, który pozostał na patelni dodać gęstą śmietanę, wymieszać i podawać z roladkami.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób