w , ,

Roladki cielęce z szałwią i szynką

Składniki:

  • sznycle cielęce (4 sztuk)
  • szynka dojrzewająca (4 plastry)
  • szałwia (4 listków)
  • wermut wytrawny (według uznania)
  • ser mozzarella (4 plastry)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • śmietana (0,5 szklanek)
  • oliwa (według uznania)
  • pieprz biały (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Zbić lekko sznycle, oprószyć sola oraz pieprzem. Na każdym ułożyć po plasterku szynki, sera i listku szałwii. Zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej na patelni oliwie. Podlać wermutem, dodać łyżkę masła, przykryć i chwile dusić. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Do sosu, który pozostał na patelni dodać gęstą śmietanę, wymieszać i podawać z roladkami.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Tuńczyk

Grillowane medaliony z papryką