Składniki:
- filety z piersi kurczaka (4 sztuk)
- olej (7 łyżek stołowych)
- soczewica czerwona (250 gramów)
- papryka czerwona (100 gramów)
- ocet (3 łyżek stołowych)
- pieczarki (300 gramów)
- szczypiorek (1 pęczek)
- sałata rzymska (0,5 sztuk)
- liscie sałaty lodowej (według uznania)
- cukier (według uznania)
- sól (według uznania)
- pieprz biały (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone filety podsmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju (ok. 15 minut). Soczewicę zalać pół litrem wrzącej osolonej wody i gotować 10 minut na małym ogniu. Osączyć i przelać zimna wodą.
Z patelni zdjąć mięso, a do wywaru ze smażenia, dodać ocet, 10 łyżek wody i 2 łyżki oleju. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Na pozostałym oleju podsmażyć oczyszczone, pokrojone pieczarki i szczypiorek. Dodać oczyszczoną, posiekana paprykę oraz soczewicę. Polać sosem i odstawić na 30 minut.
Filety pokroić na 12 plasterków. Umyte, osuszone liście sałaty rozłożyć na płaskim półmisku, a na sałacie ułożyć jarzynkę z soczewicą oraz pokrojone mięso.
Z patelni zdjąć mięso, a do wywaru ze smażenia, dodać ocet, 10 łyżek wody i 2 łyżki oleju. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Na pozostałym oleju podsmażyć oczyszczone, pokrojone pieczarki i szczypiorek. Dodać oczyszczoną, posiekana paprykę oraz soczewicę. Polać sosem i odstawić na 30 minut.
Filety pokroić na 12 plasterków. Umyte, osuszone liście sałaty rozłożyć na płaskim półmisku, a na sałacie ułożyć jarzynkę z soczewicą oraz pokrojone mięso.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
4 osób