w , ,

Filety drobiowe na jarzynce z pieczarkami

Składniki:

  • filety z piersi kurczaka (4 sztuk)
  • olej (7 łyżek stołowych)
  • soczewica czerwona (250 gramów)
  • papryka czerwona (100 gramów)
  • ocet (3 łyżek stołowych)
  • pieczarki (300 gramów)
  • szczypiorek (1 pęczek)
  • sałata rzymska (0,5 sztuk)
  • liscie sałaty lodowej (według uznania)
  • cukier (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • pieprz biały (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone filety podsmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju (ok. 15 minut). Soczewicę zalać pół litrem wrzącej osolonej wody i gotować 10 minut na małym ogniu. Osączyć i przelać zimna wodą.
Z patelni zdjąć mięso, a do wywaru ze smażenia, dodać ocet, 10 łyżek wody i 2 łyżki oleju. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Na pozostałym oleju podsmażyć oczyszczone, pokrojone pieczarki i szczypiorek. Dodać oczyszczoną, posiekana paprykę oraz soczewicę. Polać sosem i odstawić na 30 minut.
Filety pokroić na 12 plasterków. Umyte, osuszone liście sałaty rozłożyć na płaskim półmisku, a na sałacie ułożyć jarzynkę z soczewicą oraz pokrojone mięso.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

4 osób

Farsz pierogowy z suszonych grzybów do czerwonego

Kalafior z ziemniakami