w

Kalafior z ziemniakami

Składniki:

  • czosnek (2 ząbki)
  • ziemniak (6 sztuk)
  • cebula (2 sztuk)
  • kalafior (1 sztuk)
  • olej słonecznikowy tłoczony na zimno (4 łyżek stołowych)
  • przyprawy (1 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinach. Ostudzić i pokroić w plastry. Kalafiora umyć i podzielić na małe różyczki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kalafiora przez kilka minut na złoty kolor. Do rondla włożyć kalafiora i ziemniaki. Na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Dołożyć do rondla z ziemniakami i kalafiorem. Podlać odrobiną wody (około 4 łyżek) i dusić pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec duszenia dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Filety drobiowe na jarzynce z pieczarkami

Świąteczna gwiazda