Składniki:
- czosnek (2 ząbki)
- ziemniak (6 sztuk)
- cebula (2 sztuk)
- kalafior (1 sztuk)
- olej słonecznikowy tłoczony na zimno (4 łyżek stołowych)
- przyprawy (1 łyżek deserowych)
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinach. Ostudzić i pokroić w plastry. Kalafiora umyć i podzielić na małe różyczki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kalafiora przez kilka minut na złoty kolor. Do rondla włożyć kalafiora i ziemniaki. Na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Dołożyć do rondla z ziemniakami i kalafiorem. Podlać odrobiną wody (około 4 łyżek) i dusić pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec duszenia dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób