w , , ,

Faszerowana pierś indycza

Składniki:

  • śliwki suszone (1 kostek)
  • śliwowica (125 mililitrów)
  • olej (125 mililitrów)
  • pierś indyka (1,5 kilogramów)
  • czosnek (8 ząbki)
  • przyprawa złocista do kurczaka (według uznania)
  • oliwa (według uznania)

Przygotowanie:

Sparzone wrzątkiem i odcedzone śliwki zamoczyć w śliwowicy. Po 15 minutach odcedzić, a śliwowice wymieszać z olejem.
W umytym, osuszonym mięsie zrobić cienkim nożem długie dziurki. Wypełnić je śliwkami i czosnkiem. Mięso natrzeć oliwą i posypać przyprawą. Ułożyć w brytfance i przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach (po godzinie na każdy kilogram mięsa). W czasie pieczenia podlewać olejem ze śliwowicą. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temp. do 220 stopni, włączyć grzałkę grillową i zdjąć pokrywkę.
Ostudzone mięso pokroić w plastry i podawać na ciepło z sosem z pieczenia.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

7 osób

Tort serowo-jogurtowy

Jajka z łososiem i pastą kawiorową