Składniki:
- śliwki suszone (1 kostek)
- śliwowica (125 mililitrów)
- olej (125 mililitrów)
- pierś indyka (1,5 kilogramów)
- czosnek (8 ząbki)
- przyprawa złocista do kurczaka (według uznania)
- oliwa (według uznania)
Przygotowanie:
Sparzone wrzątkiem i odcedzone śliwki zamoczyć w śliwowicy. Po 15 minutach odcedzić, a śliwowice wymieszać z olejem.
W umytym, osuszonym mięsie zrobić cienkim nożem długie dziurki. Wypełnić je śliwkami i czosnkiem. Mięso natrzeć oliwą i posypać przyprawą. Ułożyć w brytfance i przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach (po godzinie na każdy kilogram mięsa). W czasie pieczenia podlewać olejem ze śliwowicą. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temp. do 220 stopni, włączyć grzałkę grillową i zdjąć pokrywkę.
Ostudzone mięso pokroić w plastry i podawać na ciepło z sosem z pieczenia.
W umytym, osuszonym mięsie zrobić cienkim nożem długie dziurki. Wypełnić je śliwkami i czosnkiem. Mięso natrzeć oliwą i posypać przyprawą. Ułożyć w brytfance i przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach (po godzinie na każdy kilogram mięsa). W czasie pieczenia podlewać olejem ze śliwowicą. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temp. do 220 stopni, włączyć grzałkę grillową i zdjąć pokrywkę.
Ostudzone mięso pokroić w plastry i podawać na ciepło z sosem z pieczenia.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
7 osób