w

Tort serowo-jogurtowy

Składniki:

  • jajko (5 sztuk)
  • mąka tortowa (5 łyżek stołowych)
  • mąka ziemniaczana (2 łyżek stołowych)
  • cukier (5 łyżek stołowych)
  • cukier waniliowy (20 gramów)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
  • sól (według uznania)
  • serek homogenizowany wiśniowy (500 gramów)
  • śmietana (0.5 szklanek)
  • żelatyna (5 łyżek stołowych)
  • jogurt naturalny (800 gramów)
  • ananas w puszce (1 sztuk)
  • galaretka zielona (1 sztuk)
  • wiórki czekoladowe (według uznania)
  • wiórki kokosowe (według uznania)

Przygotowanie:

Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto wyłożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach. Zimny biszkopt przekroić na 2 placki.Wykonanie masy serowej: serek homogenizowany dobrze roztrzepać z gęstą śmietaną i cukrem do smaku, żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i roztopić na ogniu, dobrze połączyć z masą serowa.Wykonanie masy jogurtowej: jogurt ubić z cukrem waniliowym i cukrem do smaku, żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody i rozpuścić na ogniu, połączyć z jogurtem, chwilę ubijając mikserem.Ananasy osączyć z zalewy. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując zalewę z ananasów. Złożenie Tortu: krążek biszkoptowy – masa serowa – ananasy zalane galaretką – połowa masy jogurtowej – krążek biszkoptowy – reszta masy jogurtowej obficie posypana płatkami czekoladowymi i wiórkami kokosowymi. Biszkopt najlepiej kroi się dopiero następnego dnia po upieczeniu.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

12 osób

Twarogowa sałatka z orzechami i ananasem

Faszerowana pierś indycza