Składniki:
- jajko (5 sztuk)
- mąka tortowa (5 łyżek stołowych)
- mąka ziemniaczana (2 łyżek stołowych)
- cukier (5 łyżek stołowych)
- cukier waniliowy (20 gramów)
- proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
- sól (według uznania)
- serek homogenizowany wiśniowy (500 gramów)
- śmietana (0.5 szklanek)
- żelatyna (5 łyżek stołowych)
- jogurt naturalny (800 gramów)
- ananas w puszce (1 sztuk)
- galaretka zielona (1 sztuk)
- wiórki czekoladowe (według uznania)
- wiórki kokosowe (według uznania)
Przygotowanie:
Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto wyłożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach. Zimny biszkopt przekroić na 2 placki.Wykonanie masy serowej: serek homogenizowany dobrze roztrzepać z gęstą śmietaną i cukrem do smaku, żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i roztopić na ogniu, dobrze połączyć z masą serowa.Wykonanie masy jogurtowej: jogurt ubić z cukrem waniliowym i cukrem do smaku, żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody i rozpuścić na ogniu, połączyć z jogurtem, chwilę ubijając mikserem.Ananasy osączyć z zalewy. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując zalewę z ananasów. Złożenie Tortu: krążek biszkoptowy – masa serowa – ananasy zalane galaretką – połowa masy jogurtowej – krążek biszkoptowy – reszta masy jogurtowej obficie posypana płatkami czekoladowymi i wiórkami kokosowymi. Biszkopt najlepiej kroi się dopiero następnego dnia po upieczeniu.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
12 osób