w

Suflet z pietruszki

Składniki:

  • natki pietruszki (2 pęczek)
  • śmietana kremówka (200 mililitrów)
  • mleko (200 mililitrów)
  • puree ziemniaczane w proszku (80 gramów)
  • twaróg wiejski (100 gramów)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • jajko (4 sztuk)

Przygotowanie:

Natkę opłukać, osuszyć, listki drobno posiekać. Rozgrzać śmietankę z mlekiem, zdjąć z ognia. Dodać puree ziemniaczane i twarożek i zmiksować (ok. 2 min). Przyprawić solą i pieprzem. Oddzielić białka od żółtek. Dodać do masy żółtka i ubite na sztywno białka. Formę do sufletów natłuścić, nałożyć masę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temperaturze 225 stopni C.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

3 osób

Marcepanowe pralinki z orzechami

Dorsz z soczewicą i pieczonymi ziemniakami