Składniki:
- natki pietruszki (2 pęczek)
- śmietana kremówka (200 mililitrów)
- mleko (200 mililitrów)
- puree ziemniaczane w proszku (80 gramów)
- twaróg wiejski (100 gramów)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- jajko (4 sztuk)
Przygotowanie:
Natkę opłukać, osuszyć, listki drobno posiekać. Rozgrzać śmietankę z mlekiem, zdjąć z ognia. Dodać puree ziemniaczane i twarożek i zmiksować (ok. 2 min). Przyprawić solą i pieprzem. Oddzielić białka od żółtek. Dodać do masy żółtka i ubite na sztywno białka. Formę do sufletów natłuścić, nałożyć masę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temperaturze 225 stopni C.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
3 osób